KansalaisAreenaVerkkoAreena 1/2012

Päätoimittajan tervehdys

Hyvä vapaaehtoistoiminnan aktiivi,

toivotan sinulle ainutlaatuista ja iloista vuotta 2012! Kiitän myös mahtavasta osallistumisestasi Euroopan Vapaaehtoistoiminnan teemavuoteen 2011. Vuoden tavoitteena oli vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytysten parantaminen ja näkyvyyden lisääntyminen, merkitysten tunnistaminen ja tunnustaminen ja vapaaehtoisten kiittäminen.

Monet tavoitteista toteutuivat erittäin hyvin ja kiitos siitä kuuluu teille kaikille!

Lue lisää

UUTISIA JA TULEVIA TAPAHTUMIA:

”Ko tuut Porrii, su laitetaa pärekorrii ja veretää pitki Pori torrii!”
Valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät Porissa 13.–14.2.2012
Teemana yksinäisyys - yhteisöllisyys: Katso ohjelma

Eduskunnan tukiryhmän vapaaehtoistoiminnan seminaari 28.2.2012 klo 14-16

Vapaaehtoisuus vaikuttaa -projekti: Osaaja -projektissa kehitetyt toimintamallit on nyt vapaasti saatavilla projektin kotisivuilla

Vapaaehtoisuus vaikuttaa -projektitiedote

Vapaaehtoistoiminnan vuodesta Aktiivisen ikääntymisen vuoteen 2012


Kuva: Anna Autio

Vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaari päätti Vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 ja toimi siltana EU:n seuraavaan teemavuoteen, Aktiivisen ikääntymisen vuoteen 2012.

RAY:n toimitusjohtaja Sinikka Mönkäreen puhe käsitteli vapaaehtoistoiminnan tulevaisuudennäkymiä.

Lue lisää

Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden europpalainen teemavuosi 2012

EU:n vuoden 2012 teema on Aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus. Teemavuoden tavoitteena on sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti, varmistetaan kaikkien osallisuus sekä edistetään jokaisen terveyttä ja toimintakykyä.

Lue lisää


Kuva: Seppo Sarimo

Vaarit koululaisten tukena

Länsirannikolla voi monessa koulussa tavata iäkkäitä mutta tyylikkäitä herrasmiehiä. He ovat kouluvaareja.

Kouluvaarit toimivat oivana esimerkkinä Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuoteen 2012.

Lue lisää

Vapaaehtoistoiminnan messut Turussa

Turun ja Kaarinan yhteiset vapaaehtoistoiminnan messut järjestettiin 1.12.2011 Turun Hansa-torilla.

Turun kulttuuripääkaupunkivuosi poiki myös uutta, kulttuuria ja sosiaalialaa yhdistävää, vapaaehtoistoimintaa.

Kuvassa taiteilija Petri Rajala esittelee ylpeänä vapaaehtoistoiminnan Diplomia, joka jaettiin mukana olleille taiteilijoille ja luottamushenkilöille. Vierellä myhäilee messujen infopisteessä Helena Norokallio Valikko –ryhmästä.

Lue lisää

Vapaaehtoisuus veti väkeä Vanhalle Helsingissä

Neljännet vuotuiset Vapaaehtoistoiminnan MENU-messut houkutteli jälleen Vanhan ylioppilastalon juhlasalin täyteen vapaaehtoisuudesta kiinnostuneista. Messut avasi tohtori Pentti Arajärvi, joka muistutti miten merkittävä rooli vapaaehtoistoiminnalla on ollut suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisessa.

Kuvassa Pentti Arajärvi luovuttaa kannustepalkinnon Klovnit ilman rajoja -toiminnalle.

Lue lisää ja katso videoita MENU-messuilta

MENU-messuilla oli 80 näytteilleasettajaa, jotka esittelivät useita satoja erilaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Esittelyssä kuusi osallistujaa.


Suomen kuulo- ja tukikoirat: Koira kertoo ovikellosta tai tuo mehua

Kuvassa Suomen kuulo- ja tukikoirat ry:n pääkouluttaja Miia Kantinkoski (oik.) ja vapaaehtoiskoordinaattori Sari Strömberg kertoivat yhdistyksen toiminnasta.

Täällä messuilla on ollut mukavaa porukkaa ja oikein hauskaa, kommentoi Miia Kantinkoski MENU-messujen tunnelmaa.

Lue lisää ja katso video

Ensi- ja turvakotien liitto: Kuka on doula?

Kuvassa Vapaaehtoistyön koordinaattorit Sari Suokas (vas.) ja Taina Keinänen sekä Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäisee perheväkivaltaa.

Lue lisää ja katso video

Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto: Kuoro koukuttaa

Täällä messuilla on ollut mukavaa, todella lämmin tunnelma ja hienosti ihmisiä paikalla. Ihmiset ovat sopivasti uteliaita, ja rohkenevat tulla juttelemaan ja kyselemään, että mitä me temme ja mitä me voimme heille tarjota, kertoo toiminnanjohtaja Virpi Häyrinen.

Lue lisää ja katso video

Plan Finland mukana messuilla

Plan Suomi on kehitysyhteistyöjärjestö, joka parantaa kehitysmaiden lasten elämänlaatua pysyvästi. Työn perustana on usko lapsiin. Tavoitteeena on lapsen oikeuksien toteutuminen sekä Suomessa että maailmalla.

Lue lisää ja katso video

Mikä Kännikapina?

Kännikapina vapauttaa Suomen humalan ja päihteiden ihannoimisesta. Kännikapina kyseenalaistaa alkoholin paikan yhteiskunnassamme. Kapinan tavoitteena on Suomi, jossa on helppo olla sosiaalinen selvin päin.

Kyllä me ollaan hyvin suvaitsevaista sakkia. Meidän tarjoama vapaaehtoistoiminta on hyvin mukautuvaa, kertoo Felix Kuronen Kännikapinan esittelypisteessä.

Lue lisää ja katso video

Falun Gong: Kehon ja mielen jalostamista

Falun Dafa, jota kutsutaan myös nimellä Falun Gong, on kokonaisvaltainen "kultivointimenetelmä", joka pohjautuu vanhaan kiinalaiseen kulttuuriperintöön.

Lue lisää ja katso video

Amelie Silfverstolpe: Vapaaehtoistyö on Ruotsin yhteiskunnan tukipilari

Vapaaehtoistoiminta on Ruotsissa vahvaa. Se kannattelee yhteiskuntaa harteillaan. Voluntärbyrån sielu on luja ja tulisieluinen nainen - Amelie Silfverstolpe.

Kodittomien määrä lisääntyy vauhdilla. Pahiten se koettelee maahanmuuttajia. Tukholman kaupunkimission tekee kaikkensa auttaakseen. He tekevät yhteistyötä Tukholman kaupungin ja Volontärbyrån kanssa.

Kuva: Stockholms statsmission.

Lue lisää

Kirja-arviot


Kansalaisbarometri 2011

Kansalaisbarometrin mukaan enemmistö yli 18-vuotiaista suomalaisista osallistuu järjestötoimintaan. Kolme miljoonaa suomalaista eli kaksi kolmesta täysi-ikäisestä on mukana vähintään yhden järjestön toiminnassa. Aktiivisimmin osallistutaan liikunta- ja urheilu sekä muiden vapaa-ajan järjestöjen toimintaan.

Lue lisää

Vapaaehtoistoiminta kehittyy. Anne Laimio ja Sari Välimäki. Kustantaja: Keski-Suomen Sosiaaliturvayhdistys.

Vapaaehtoistoiminta kehittyy opastaa laadukkaan vapaaehtoistyön toteuttamisessa. Kirjan kirjoittajat Anne Laimio ja Sari Välimäki työskentelivät Keski-Suomen sosiaaliturvayhdistyksen toteuttamassa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa kehittävässä Versova-hankkeessa. Vapaaehtoistoiminta kehittyy on vuoden 2011 lopussa päättyneen Versova-hankkeen lopputuotos.

Lue esittely

Sosiaalinen vahvistaminen kokemuksina ja käytänteinä. Pia Lundbom ja Jatta Herranen (toim.) Kustantaja: Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Sosiaalisella vahvistamisella tarkoitetaan yksilön ja yhteisön vahvuuksien ja osallisuuden lisäämistä sekä syrjäytymisen ehkäisyä. Pia Lundbomin ja Jatta Herrasen toimittamassa teoksessa Sosiaalinen vahvistaminen kokemuksina ja käytänteinä 18 kirjoittajaa pohtii sosiaalisen vahvistamisen keinoja ja merkitystä erityisesti ehkäisevän työn näkökulmasta.

Lue esittely

Näppituntumalla. Mummon Kammari ja vapaaehtoinen vanhustyö. Iiro Jahnukainen, Maarit Tammisto ja työryhmä

Uusi raikas lähestymistapa vapaaehtoiseen vanhustyöhön. Kirjassa on kuvattu liikeideoiden tapaan tukku Kammari-ideoita ja liuta Kyläpaikkaideoita. Ne ovat tehneet Mummon Kammarista vapaaehtoisen vanhustyön brandin kirkkoon ja yhteiskuntaan.

Kirja ajoittuu osuvasti juuri Aktiivisen ikääntymisen teemavuodelle 2012.

Lue esittely


Takaisin VerkkoAreenan etusivulle