KansalaisAreenaVerkkoAreena 1/2012

Vaarit koululaisten tukena


Sinitakit (vas.) Teuvo Rantala, Eero Karvanen, Roger Nylund, Tauno Huhtala, Pekka Teininen ja Aulis Paarala. Seminaarissa esiteltiin ensi kertaa Kouluvaarien klubitakit logoineen. Kouluvaarin tunnistaa nyt myös univormustaan. Kuva: Seppo Sarimo

Länsirannikolla voi monessa koulussa tavata iäkkäitä mutta tyylikkäitä herrasmiehiä. He ovat kouluvaareja.

Koululaiset voivat lukea läksynsä kouluvaarille, ja niiden aiheista voi syntyä mukavia keskusteluja.

– Nykyisin on erilaisia perheitä. Monelta puuttuu vaari tai hän asuu kaukana, Kouluvaarit ry – Farfar i skolan rf:n tiedottaja Tauno Huhtala kertoo.

Kouluvaaritoiminta alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Käynnistäjänä toimi nykyinen kunniapuheenjohtaja Börje Gorschelnik. Alusta saakka kouluvaarit ovat toimineet pienimpien oppilaiden apuna ja tukena. He ovat myös miehen malleja.

–Kouluvaareja toimii Turun kouluissa 45. Kouluvaarit ry - Farfar i skolan rf. on valtakunnallinen yhdistys. Kouluvaaritoimintaa onkin myös mm. Mynämäellä, Kemiössä, Paraisilla, Raisiossa, Kustavissa, Kalannissa, Vaasassa, Maskussa ja Kaarinassa. Kouluvaarit tekevät koulun kanssa lukuvuoden mittaisen sopimuksen. Toiminta koskee pääasiassa 1-3-luokkalaisia. Kouluvaarit eivät ole opettajia, vaan he toimivat opettajien apuna niin tunneilla, välitunneilla kuin retkilläkin.

– Kouluvaarit ovat yli 55-vuotiaita, hyvämaineisia vapaaehtoisia, jotka toimivat opettajan johdolla, Huhtala selittää.

Kouluvaarien käytössä opettajat hyödyntävät heidän osaamistaan ja kokemuksiaan. Soittajavaari on päässyt tutustuttamaan lapsia soitinten saloihin. Kirjapainovaari on voinut kertoa lapsia kiinnostavia asioita omalta alaltaan.

– Vaarin pitää olla rauhallinen, ystävällinen, oikeudenmukainen ja lapsista pitävä.

Vaarit voivat rauhoittaa lapsia jo pelkällä olemuksellaan.

– Hiihtoretkillä vaarit voivat katsoa, ettei kukaan loppupäässä eksy.

Kouluvaarit ovat odotettuja ja toivottuja vapaaehtoisia kouluissa.

– Kun pienet koululaiset tulevat halaamaan vaaria, tuntee, että jotain on tehty oikein, Huhtala iloitsee.

Kouluvaareista löytyy tietoa Internetistä: www.tkukoulu.fi/~kouluvaarit

Teksti: Vesa Toikka / Eläkeliitto

KOULUVAARIT ry. On mukana teemavuoden yhteistyössä
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi 2012. Enemmän vuorovaikutusta eri-ikäisten kesken. Vahvistaa sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Tukee tervettä ikääntymistä. (Lähde:Työterveyslaitos)
http://www.ttl.fi/activeaging


Takaisin VerkkoAreenan etusivulle