KansalaisAreenaVerkkoAreena 1/2012

Vaarit koululaisten tukena


Sinitakit (vas.) Teuvo Rantala, Eero Karvanen, Roger Nylund, Tauno Huhtala, Pekka Teininen ja Aulis Paarala. Seminaarissa esiteltiin ensi kertaa Kouluvaarien klubitakit logoineen. Kouluvaarin tunnistaa nyt myös univormustaan. Kuva: Seppo Sarimo

Länsirannikolla voi monessa koulussa tavata iäkkäitä mutta tyylikkäitä herrasmiehiä. He ovat kouluvaareja.

Koululaiset voivat lukea läksynsä kouluvaarille, ja niiden aiheista voi syntyä mukavia keskusteluja.

‚Äď Nykyisin on erilaisia perheit√§. Monelta puuttuu vaari tai h√§n asuu kaukana, Kouluvaarit ry ‚Äď Farfar i skolan rf:n tiedottaja Tauno Huhtala kertoo.

Kouluvaaritoiminta alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Käynnistäjänä toimi nykyinen kunniapuheenjohtaja Börje Gorschelnik. Alusta saakka kouluvaarit ovat toimineet pienimpien oppilaiden apuna ja tukena. He ovat myös miehen malleja.

‚ÄďKouluvaareja toimii Turun kouluissa 45. Kouluvaarit ry - Farfar i skolan rf. on valtakunnallinen yhdistys. Kouluvaaritoimintaa onkin my√∂s mm. Myn√§m√§ell√§, Kemi√∂ss√§, Paraisilla, Raisiossa, Kustavissa, Kalannissa, Vaasassa, Maskussa ja Kaarinassa. Kouluvaarit tekev√§t koulun kanssa lukuvuoden mittaisen sopimuksen. Toiminta koskee p√§√§asiassa 1-3-luokkalaisia. Kouluvaarit eiv√§t ole opettajia, vaan he toimivat opettajien apuna niin tunneilla, v√§litunneilla kuin retkill√§kin.

‚Äď Kouluvaarit ovat yli 55-vuotiaita, hyv√§maineisia vapaaehtoisia, jotka toimivat opettajan johdolla, Huhtala selitt√§√§.

Kouluvaarien käytössä opettajat hyödyntävät heidän osaamistaan ja kokemuksiaan. Soittajavaari on päässyt tutustuttamaan lapsia soitinten saloihin. Kirjapainovaari on voinut kertoa lapsia kiinnostavia asioita omalta alaltaan.

‚Äď Vaarin pit√§√§ olla rauhallinen, yst√§v√§llinen, oikeudenmukainen ja lapsista pit√§v√§.

Vaarit voivat rauhoittaa lapsia jo pelkällä olemuksellaan.

‚Äď Hiihtoretkill√§ vaarit voivat katsoa, ettei kukaan loppup√§√§ss√§ eksy.

Kouluvaarit ovat odotettuja ja toivottuja vapaaehtoisia kouluissa.

‚Äď Kun pienet koululaiset tulevat halaamaan vaaria, tuntee, ett√§ jotain on tehty oikein, Huhtala iloitsee.

Kouluvaareista löytyy tietoa Internetistä: www.tkukoulu.fi/~kouluvaarit

Teksti: Vesa Toikka / Eläkeliitto

KOULUVAARIT ry. On mukana teemavuoden yhteistyössä
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi 2012. Enemmän vuorovaikutusta eri-ikäisten kesken. Vahvistaa sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Tukee tervettä ikääntymistä. (Lähde:Työterveyslaitos)
http://www.ttl.fi/activeaging


Takaisin VerkkoAreenan etusivulle