Hoppa till innehåll

De frivilliga är gärningarnas hjältar

Till Årets frivilliga valdes förra året Brother Christmas, som iklädd en grå mössa och julgubbsskägg gör glädjande vardagsgärningar året runt. Bakom den leende skepnaden finns Ari från Tusby. Hos honom sammanfattas ypperligt det, som också allmänt gäller för finländska frivilliga; förmågan att känna medkänsla för dem som behöver hjälp och viljan att hjälpa till konkret utan att framhäva sin egen person.

Gemensamt för frivilliga är också att de har tagit itu från ord till gärningar och riktat sin energi på att stödja dem som klarar sig sämre i stället för att bara oja sig. Dessa storartade frivilliga har insett det viktigaste; att var och en kan hjälpa på sitt sätt. Livssituationen för en del passar bäst till att stöda ekonomiskt eller själsligt, andra kan erbjuda sin hjälp regelbundet i vardagssysslor. Det finns många sätt: man kan fast föra barnet till en ensamförsörjande på fritidssysselsättningar, ta en ensam bekant med på teater eller konsert eller göra uppköp för en handikappad eller en åldring utan bil samtidigt som sina egna.

Medkänslan och viljan att hjälpa är inte självklarheter, utan de skall förvaltas, annars riskerar de att bli överkörda av förhårdnade värden och kalla attityder.

Idealiseringen av ekonomisk framgång och en framträdande karriärutveckling kommer ofta upp i offentliga tal beträffande framgång. Det är lätt att säga för en som går på solsidan, att framgång bara är fast vid en själv och att alla har samma möjligheter till framgång eller att alla har samma möjligheter att lyckas bara man själv försöker tillräckligt. Man lämnar lätt förbisett, att det ryms både upp- och nedgångar i livet. Vi alla känner säkert människor som dragits ner och som skulle behöva närvaro och en lyssnare i sin problematiska situation.

De som gör frivilligarbete kan inte alltid klä i ord varför de ursprungligen började som frivilliga. De tänker realistiskt, att man inte kan rädda hela världen, men att de ändå kan ta hand om de närmaste i sin krets. Vad som är bäst är att de flesta har insett att det är trevligt att hjälpa, det ger glädje och en god känsla både för mottagaren av hjälp som också för givaren.
Dessutom håller hjälpandet en vid god vigör och hindrar att man fokuserar på sig själv. Flertalet frivilliga besöker människor på ställen som den offentliga servicen inte nödvändigtvis når. Frivilligarbetet förtjänar allas vår respekt liksom även de frivilliga själva – de verkliga ambassadörerna för vardagens goda gärningar.

Satu Taavitsainen
Riksdagsledamot för SDP, trafik- och kommunikationsutskottet, försvarsutskottet, social- och hälsovårdsutskottet (reserv)

Medborgararenan startade kommunvalsvåren med att erbjuda en möjlighet för dem som deltagit i Tack du är viktig -kampanjen, Riksdagens frivilligverksamhets stödgrupp, att skriva till Medborgararenans nyligen förnyade VerkkoAreenan/Nätarenan/Webarenan om kamratstöd, frivilligverksamhet eller i allmänhet om medborgaraktiviteter i den nya kommunen. Man kan sända sin artikel senast den 4.4.2017 till adressen katja.reinikainen(at)kansalaisareena.fi.

Dela på sociala medier:
Tillbaka till början av sidan